קביעת חיוב המזונות

צור קשר:

טופס יצירת קשר:

חותם אמינות

כמה מזונות אני אמור לשלם?

נושא המזונות עבר שינויים דרסטיים בשנים האחרונות ולכן חשוב להתייעץ עם עורך שבקיא ויודע ליישם את ההלכות שנקבעו בשנים האחרונות וחלים על הצדדים המצויים בסכסוך ללא כל קשר לדת להם הם משתייכים.

משרד עורך דין גירושין בחיפה – אריאלה רוזנטל סודרי מתמחה בסיוע משפטי בכל נושא הקשור לקביעת חיוב מזונות, השאירו פרטים באתר או פנו אלינו בטל 04-866-8665. מענה מובטח בתוך 24 שעות

קביעת חיוב המזונות

סעיף 3 (א) לחוק לתיקון דיני המשפחה (מזונות), תשי”ט – 1959 (להלן: “חוק המזונות”) קובע:

” אדם חייב במזונות הילדים הקטינים שלו והילדים הקטינים של בן זוגו לפי הוראות הדין האישי החל עליו והוראות חוק זה לא יחולו על מזונות אלו”.

הדין-הדתי-העברי מבחין בעניין, מזונות הילדים בגילאים שונים של הילדים:

א. לגבי ילדים עד גיל 6 – חובת המזונות מוטלת על האב בלבד. חובה זו מוטלת גם על אב שהינו חסר אמצעים וחסר הכנסות לחלוטין ובגיל זה חובת המזונות הינה בגדר חובר אבסולוטית.

ב. לגבי ילדים שמגיל 6 ועד גיל 15 – חובת המזונות ההכרחיים מוטלת על האב בלבד; “כדי מחסורם” של הילדים. על האם לעומת זאת, היא מוטלת רק מדין צדקה, דהיינו רק באם יש לה עודף הכנסות שמעבר לצרכיה.

ג. לגבי ילדים שמלאו להם 15 שנה, דהיינו מהשנה ה- 16 לחייהם – האב והאם שווים ועליהם לזון את ילדיהם מדין צדקה וזאת על פי יחס הכנסתו הפנויה של כל אחד מן ההורים וכך מן הראוי לברר
את סך כל ההכנסות הפנויות של שני ההורים.

המחוקק הישראלי, הבין מזמן את חוסר השוויון בין האב לאם, וחוקק עוד בשנת 1981 את סעיף 3א’ לחוק לתיקון דיני המשפחה (מזונות), תשי”ט-1959 (להלן: “חוק המזונות) הקובע:

” (א) אביו ואמו של הקטין חייבים במזונותיו.
(ב) בלי להתחשב בעובדה בידי מי מוחזק קטין יחולו
המזונות על הוריו בשיעור יחסי להכנסותיהם מכל מקור
שהוא. “
סעיף 3א’ לחוק המזונות מהווה הוראת חוק מהותית וכוונתו של המחוקק ותכלית החקיקה הן, שהוראת סעיף 3א’ יחול גם על מי שיש לו דין אישי ובמיוחד על יהודים.

כך לדוגמא קבע השופט י. גרניט ביום 15.6.2003 בתמ”ש 86791/97 (משפחה ת”א) נ’י נ’ נ’א , כי על כל אחד משני ההורים לשאת במזונותיהן של הקטינות בשיעור יחסי של הכנסותיו הפנויות.

מגמה זו באה לידי ביטוי גם בפסיקת בית המשפט העליון, שחייב בפרשת קינד נ’ קינד ע”א 2776/94, את האם לשלם לאב מזונות עבור ילדיהם המשותפים הקטינים, הנמצאים בחזקתו של האב.

בתי משפט שונים כבר החלו לאחרונה לפסוק קביעת חיוב המזונות בשני שלבים:

בשלב הראשון – מעריכים בתי המשפט את צרכי הקטינים (ההכרחיים והכלליים)
בשלב השני – מעריכים בתי המשפט את יכולת הצדדים והשתכרותם בפועל ובכוח.

פסיקת בית המשפט העליון, קובעת כי על ההחלטה בדבר קביעת חיוב המזונות, לאזן באופן ראוי בין צרכי הילדים, יכולתו הכלכלית של האב ויכולתה הכלכלית של האם.

עוד יובהר כי פסיקת בית המשפט העליון קובעת, כי יש להותיר מינימום לקיום אנושי של האב במזונות.

פסק הדין שנתן בית המשפט העלויון בתיק בע”מ 919/15 פלוני נ’ פלונית, מיום 19.07.17 (פורסם ב”נבו”) (להלן: “בע”מ 919/15″) שינה את כללי המשחק בתחום זה והורחבה מטריית המקרים בהם האב אינו צריך לשאת באופן אבסולוטי במזונות ילדיו הקטינים. בתי המשפט מתחשבים בזמני השהות, הוצאות המדור והכנסות ההורים.

ההלכות שבאו בעקבות פסק דין זה מתייחסים למזונות החלים על הורים לילדים מעל גיל 6.

עד לגיל 6 הילדים הינם מ”קטני קטינים” ומיושם הדין האישי ואב יהודי חייב באופן אבסולוטי עפ”י הדין העברי במזונותיהם. רמ”ש מח’ מרכז
14655-06-17 ר.ק נ’ ד.ק. [פורסם במאגר “נבו”] 26.9.17

בע”א 591/81 פורטוגז נ’ פורטוגז , פד”י ל”ו ( 3 ) (449 ) מתייחס בית המשפט לצרכים ההכרחיים ולצרכים הבסיסיים שבלעדיהם ילד לא יכול להתקיים והנחשבים כצרכי מינימום כמו מזון, ביגוד והנעלה, חינוך וכיו”ב.

הדין מחייב את שני ההורים מדין צדקה לשאת במזונות נוספים על המזונות ההכרחיים וזאת בשים לב לרמת החיים לה הורגל הקטין טרם שההורים נפרדו.
צרכיו הבסיסיים של קטין כוללים גם את המדור והחזקתו. חלקו של האב בתשלום הוצאות מדור והחזקתו, עבור קטין אחד נקבע בפסיקה בגובה של 30% מהוצאות מדורו. ראה ע”א 52/87 הראל נ’ הראל, פ”ד מג(4) 201 , ע”א 764/87 אוהר נ’ אוהר [פורסם באתר “נבו”].

לפני מספר שנים נקבע בפסיקה כי צרכיו ההכרחיים של קטין עומדים ע”ס 1,400 ₪ לחודש ראה ע”מ י-ם789/05 ע.ד נ’ ע.י, בר”ע ת”א 1895/02 ב.י. נ’ ב.נ, [שניהם פורסמו ב”נבו”] .

כיום עומד הרף שאינו דורש הוכחה על סכום גבוה מזה ונעמד ע”ס שבין 1,600 – 1,700 ₪ ראה עמ”ש ת”א 46291-01-16 פלונית נ’ פלוני. סכום זה כולל הוצאות אחזקת מדור.

בהמשך לקביעה בפרשת בעמ”מ 919/15 בגילאי 6-15 חבים שני ההורים באופן שווה במזונות ילדיהם מדין צדקה, תוך שהחלוקה ביניהם תקבע על פי יכולותיהם הכלכליות היחסיות מכלל המקורות העומדים לרשותם, לרבות שכר עבודה, בנתון לחלוקת המשמורת הפיזית בפועל, ובשים לב למכלול נסיבות המקרה”

“בעת קביעת שיעור מזונות לילדים בגילאי 6-15 המוטל על כל הורה, על בית המשפט לשקול שלושה מרכיבים: צרכי הילדים; יכולותיהם הכלכליות היחסיות של ההורים מכל המקורות העומדים לרשותם; היקף המשמורת הפיזית, אם משותפת ואם לאו” ראה עמ”ש 28488-09-19 ב. נ’ ב. [פורסם במאגר “נבו”] מ- 12.3.20.

כיום אין מדובר בנוסחה מתמטית קבועה, אשר משקללת את הנתונים ומביאה לתוצאה חד משמעית, שכן אין מדובר במדע מדויק ו”בטרם יפסוק בית המשפט באופן סופי את סכום המזונות על בית המשפט להוסיף ולהתבונן היטב על התא המשפחתי שלפניו ועל נסיבותיו הפרטניות, ולהבטיח את חלוקת הנטל ההולמת ביותר תנאים אלה. הקביעה תהיה נטועה תמיד במכלול נסיבות העניין, כששיקול העל המנחה אותה הוא טובת הילד ורווחתו בבתי שני ההורים. ראה את דברי כב’ הש’ פוגלמן בבע”מ 919/15 פסקה 126 , ע’ 74 – 75 , ראה גם עמ”ש 11623-07-17 ש’ נ’ ש’, עמ”ש 32172-11-17 ש’ נ’ ש, בע”מ 817/18 פלוני נ’ פלונית, עמ”ש חיפה 17309-05-17 ג.ט נ’ א.ק [פורסמו ב”נבו ].

כיום מחשבים בתי המשפט את סכומי המזונות בשים לב לחלוקת זמני השהות של הקטין עם כל אחד מהוריו, צרכי הקטין ומיחס ההכנסות הפנויות בניכוי הוצאות שכירות.

לסכום המזונות מתווסים הוצאות חינוך, בריאות, צהרונים קייטנות שיעורי עזר ועוד. וגם בנוגע לרכיבים אלו קובע ביהמ”ש חלוקה בין ההורים לפי הכנסותיהם.

עוד נהוגים בתי המשפט לקבוע הורה מרכזי ולהוסיף להורה שמקבל תקפיד זה סכום נוסף שעל הצד השני לשלם לידו בנוסף על המזונות.

עשיית הצדק מחייבת שימוש בשיקול הדעת השיפוטי באופן שלא ישית על האב מזונות בלתי אפשריים וכאן נכנס עורך דין גירושין מנוסה לתפקידו ומשכנע את בית המשפט ליישם את עקרונות הצדק.

תפקיד עורך דין גירושין המנוסה בתחום דיני משפחה היינו לגרום לבית המשפט לענייני משפחה להתרשם, כי בכוונת אב לעמוד בתשלום מזונות ילדיו, ולהוכיח כי הוא ממצה את פוטנציאל השתכרותו וכי חרף כל זאת לא יעלה בידו לשלם מלוא צרכיהם ההכרחיים. פסיקת מזונות גבוהים לא יותיר למחייתו של האב די מספיק וכך למעשה בית המשפט לענייני משפחה יצמצם את קביעת חיוב המזונות בצרכים הכרחיים למינימום אפשרי.

ובכל מקרה של קביעת חיוב המזונות מומלץ להתייעץ עם עורך דין שמתמחה בדיני גירושין

אריאלה רוזנטל סודרי – חברת עורכי דין ונוטריון מתמחים בסיוע משפטי בכל נושא הקשור לקביעת חיוב מזונות, השאירו פרטים בטופס צור קשר או פנו אלינו בטל 04-866-8665. מענה מובטח בתוך 24 שעות.


יובהר כי האמור במאמר אינו מהווה ייעוץ משפטי פרטני ומקצועי, לא נועד להחליפו, ואינו מהווה המלצה לנקיטת הליכים או להימנעות מהם, באשר כל מקרה ונסיבותיו. ייתכן ובמידע חלו השמטות ו/או טעויות. כל המסתמך על המידע בכל דרך שהיא עושה זאת על אחריותו בלבד.

Search